Zink är ett av kroppens viktigaste mineraler och bidrar till nästan 100 olika kroppsfunktioner och fungerar som en cofaktor i över 70 enzymreaktioner.

Antioxidant

Zink bidrar till att skydda dina celler mot oxidativ stress.

Så mycket bättre med zink

Zink bidrar till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normala tänder och benstomme. Zink bidrar även till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet samt normal fertilitet och reproduktion. Ytterligare funktioner för zink är att bidra till normal kolhydratomsättning och DNA-syntes, men också normal kognitiv funktion. Det är alltså mycket som påverkas av mängden zink i din kropp.

Zzzink gör dig trött och ofokuserad

Känner du dig oförklarligt trött, får ett begär efter kolhydrater och salt? Eller uppfattar att du har ett sämre minne och koncentrationssvårigheter, dålig aptit och vit beläggning på tungan? Låga zinkvärden kan kan ligga bakom symptomen och samtidigt göra dig mer mottaglig för infektioner. Zinkbrist kan också medföra en försämrad sårläkning, ge eksem och akne i ansiktet och på kroppen.

Zinkrika livsmedel

Proteinrika livsmedel såsom fisk, skaldjur, fläsk- och nötkött, kalkon och kyckling ger oss en del av det zinkintag vi behöver. Vegetabiliska råvaror såsom bönor, solrosfrön, mandel, nötter och pumpakärnor är också bra källor. Dock kan en uteslutande vegetarisk kost leda till zinkbrist. Det beror på att fytinsyra, ett ämne som finns i bönor, spannmål och ärtväxter binder bland annat zink och kalcium och för ut dem ur kroppen. Därför är det viktigt att blötlägga spannmål och bönor för att inaktivera fytinsyran, innan de kokas eller vid bakning.