Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. Antioxidanter har förmåga att neutralisera obalans i kroppen och gör att vi lever ett längre och hälsosammare liv.

Immunsystemet

Flera antioxidanter bidrar även till immunsystemets normala funktion. Två exempel är vitamin C och zink.

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. Antioxidanter har förmåga att neutralisera obalans i kroppen och kan ge en möjlighet till ett längre och hälsosammare liv.
Cellernas soldater kallas ofta antioxidanter eftersom deras uppgift är att skydda cellerna mot oxidation (förstörelse) som orsakas av fria syreradikaler. De fria syreradikalerna bildas naturligt från syre vid förbränningen av kolhydrater, fett och protein. De kan även bildas när vi utsätts för UV-strålning, äter det brända på hårt grillad mat eller röker. Dels bildas antioxidanterna av kroppen och dels tillförs de via kosten. Alla fungerar på samma sätt genom att oskadliggöra de fria syreradikalerna, men olika antioxidanter skyddar olika delar av kroppen och det är därför viktigt att få i sig ett brett spektrum av antioxidanter. Mineralerna selen och zink bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Livsmedel med antioxidanter

Antioxidanter från kosten är till exempel vitamin C och vitamin E. De finns i bland annat citrusfrukter, oljor, nötter, vindruvor och morötter. Andra livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter är blåbär, nypon, paprika, tomat, spenat, mangold, broccoli och fullkornsspannmål.

Skydda kroppens celler

Flera faktorer påverkar hur mycket fria radikaler vår kropp har. Har vi en ämnesomsättning som fungerar normalt, intar bra föda samt lever ett sunt och positivt liv så har kroppen en förmåga att hålla balansen av fria radikaler på en normal nivå. Det är när obalans råder som något måste göras.

Antioxidanttips!

  • Stress försämrar ämnesomsättningen, ät och sov på regelbundna tider.

  • Undvik förorenad luft, alkohol och cigaretter som skapar fria radikaler.

  • Bra källor till fett finns i olivolja, rapsolja, avokado och valnötter.
  • Träning på lagom nivå stimulerar cellernas egen antioxidantproduktion.