D-vitamin är en viktig komponent för många av kroppens funktioner. Det har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion. Och då har vi bara nämnt några av dess nyttor.

Laddad med vitamin D

Vita-D Plus innehåller 100μg vitamin D – lika mycket som i 42 stora ägg.

Sol, fisk och vitamin D

Människor får vitamin D3 genom att kolesterol i huden ombildas till vitaminet, under påverkan av ultravioletta strålar från solen. När vi blir äldre så bildar vår hud inte längre lika stora mängder vitamin D. Samma sak gäller om vi har mörk hy, eller under vintern, då solen visar sig under kortare perioder. Vitamin D3 kan även tillföras via kosten. Fisk, ägg och mjölk är några av de livsmedel som innehåller vitamin D.

Immunsystemet

Vitamin D:s betydelse för immunsystemet har uppmärksammats, inte minst på senare tid. Det är inte konstigt eftersom vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion.

Tänder och benstomme

Vitamin D bidrar inte bara till att bibehålla normal benstomme utan även till att bibehålla normala tänder. I båda fallen beror det på att vitamin D bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor samt till normala kalciumnivåer i blodet.

D-vitamin tips:

  • Solstrålning ger dig bra med D-vitamin under sommarhalvåret.
  • Ägg, mjölkprodukter, kokosfett och margarin innehåller vitamin D.
  • Fet fisk såsom lax, sill och makrill är bra mat fulla av vitamin D.
  • Vitakeep och Vita-D Plus innehåller 20 µg (Vitakeep) respektive hela 100 µg vitamin D (Vita-D Plus) per dagsdos.