Genom att öka vårt omega-3 intag enbart några få procent mår vi bättre både mentalt och fysiskt. Det är resultaten från de senaste årens forskning om omega-3-fetternas positiva påverkan på hälsan.

EPA och DHA

Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA, bidrar till hjärtats normala funktion och DHA bidrar även till att bibehålla normal hjärnfunktion och synförmåga.

Forskarna är eniga om fiskoljans goda egenskaper och att omega-3-rika livsmedel som fisk, linfrön och valnötter är värdefulla beståndsdelar i kosten. Fiskoljetillskott måste dock användas med förnuft på grund av risken för interaktioner i samband med läkemedelsintag, bland annat blodförtunnande mediciner.
Det är också viktigt att balansera sitt intag av omega-3- och omega-6-fetter eftersom de konkurrerar om samma konverteringsenzymer i kroppen. Om du får i dig mycket omega-6 (från exempelvis spannmål och solrosolja) kan det innebära att du tar upp mindre andel av de viktiga omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.

Hjärngymnastik med DHA

Fettsyran DHA i omega-3 är särskilt viktigt för hjärnans utveckling och vår mentala hälsa, främst hos barn och ungdomar. En brittisk studie av barn med inlärningssvårigheter visade att samtliga fick märkbart bättre resultat i läsförståelsetester efter de ätit tillskott med 600 mg DHA i 16 veckor.
Äldres minnesförmåga har också visat positiv påverkan av omega-3. Forskningsresultat där 485 vuxna som var 55 år mot äldre tog tillskott med 900 mg DHA eller placebo varje dag i 24 veckor syntes en markant skillnad mellan de två grupperna. DHA och EPA ökade minnesförmågan markant.
Drygt 1000 kvinnor deltog i en annan studie som fastslog att en högre halt DHA och EPA i blodet gav större hjärnvolym. Omega-3 tycks alltså motverka att hjärnan krymper när vi åldras.

Omega-3 för hjärta och kärl

Hjärt- och kärlsjukdomar kan minskas av ett tillräckligt intag av omega-3. En stor analys av data från sexton länder visade att risken att drabbas av hjärtinfarkt minskade med cirka 10 procent. En annan intressant studie rapporterar dessutom att höga doser av omega-3 tycks kunna hjälpa hjärtat att läka efter en hjärtinfarkt. Försökspersonernas hjärtan var också bättre på att pumpa blod jämfört med kontrollgruppen.