Se över ditt vitaminintag under årets solfattigare dagar då du kan behöva lite extra tillskott av vitaminer och mineraler för att hålla din kropp på topp.

Behåll vitaminerna i grönsakerna

Många vitaminer, särskilt de vattenlösliga B- och C-vitaminerna, är känsliga för upphettning. Ligger grönsakerna för länge i vatten kan vitaminerna lakas ur och långvarig förvaring påverkar också vitaminhalten. Frysta grönsaker förlorar inte vitaminerna utan kan faktiskt vara mer vitaminberikade eftersom de skördas när de är som bäst och blir snabbt infrysta vilket behåller näringsämnena längre. Mineraler är inte lika känsliga för upphettning och förvaring.

Ditt dagliga behov av vitaminer och mineraler kan du täcka genom att äta en varierad kost med kött, fisk, mycket frukt och grönsaker samt grovt bröd. Men under vinterhalvåret kan frukter och grönt innehålla mindre mängd vitaminer och det är inte varje dag tallriken innehåller alla de näringsämnen vi behöver. Då kan du behöva tillskott för att inte skapa obalans i kroppens olika system.
Vitaminer och mineraler spelar en väldigt stor roll för många livsviktiga funktioner, till exempel vid nybildningen av celler och blodkroppar, för uppbyggnaden av nervsystemet och för att ämnesomsättningen ska fungera.
Här tipsar vi om vitaminer och mineraler i Grace produkter som kan hjälpa dig på traven.

Din benstomme och dina tänder

D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor ur maten. Särskilt viktigt är det med D-vitamin för äldre som är inomhus större delen av året. D-vitamin bidrar även till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.

Immunsystemet

C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion och höga halter bidrar till att upprätthålla immunsystemets normala funktion även under och efter intensiv fysisk träning (den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag på 200 mg utöver det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C). Selen, A- och D-vitamin är ytterligare exempel på ämnen som bidrar till immunsystemets normala funktion.

Huden

Vitamin A, zink, biotin, jod och riboflavin är alla exempel på ämnen som bidrar till att bibehålla normal hud, även under vinterhalvåret.

Psykologisk funktion

Vitamin C, B6 och B12 och magnesium är exempel på ämnen som bidrar till normal psykologisk funktion. De bidrar även till nervsystemets normala funktion, vilket också gäller till exempel koppar och kalium.

Stress och trötthet

En dålig kombo som kan ge många följdsymptom och verka negativt på vår hälsa. Jobbrelaterad stress eller personlig stress och oro kan underlättas med extra intag av magnesium och olika B-vitaminer samt vitaminerna C och E. Onormal trötthet kan bero vitaminbrist. Då är det bra att tillföra B1, B2, och C. Det är även ett tidigt tecken på D-vitaminbrist. Tillskott av järn och kalium kan också motverka trötthet. Niacin i sin tur kan motverka sömnlöshet.