För dig som vill komma i gång med träning och fysisk aktivitet har kostexperten Helene Ahlson samlat några tips på hur du hittar motivationen.

Återhämtning med magnesium

Magnesium är en mineral som behövs för att kroppens nerver och muskler ska fungera normalt och bidrar också till energiomsättningen i cellerna. Magnesium måste vi få i oss genom mat som är rik på magnesium – eller som kosttillskott eftersom kroppen själv inte producerat detta livsviktiga mineral.

Att ”träna” förknippas ofta med styrketräning eller aerobics på gym, löpträning, olika lagidrotter eller annan aktivitet som leder till att man svettas. Därför kan uttrycket ”fysisk aktivitet” kanske ibland vara lättare att tillämpa. Fysisk aktivitet kan vara allt från de traditionella gymaktiviteterna och lagidrotterna till att skotta snö, rensa rabatter eller gå ut och dansa en fredagskväll. Fysisk aktivitet är när kroppen utsätts för en större kraftansträngning och pulshöjning än vad den gör i det vardagliga livet. Med detta menar vi att du kan välja vilken typ av fysisk aktivitet du vill, bara du själv tycker att det är roligt.

Våga testa olika aktiviteter

Det är inte alltid lätt att hitta en aktivitet som känns stimulerande och utvecklande, eller rolig och social. Här följer några frågor som kan hjälpa dig att hitta rätt aktivitet:

Vad tycker du är roligt?
Vilka är dina mål?
Vill du träna i grupp eller ensam?
Vill du vara ledarledd eller självgående?

Svara på frågorna för dig själv och fundera på vad för typ av aktivitet som kan passa just dig. Våga testa olika aktiviteter och ge dem lite tid innan du tröttnar. Ofta behöver vi känna att vi gör någon form av framsteg eller får någon typ av positiv respons, för att fastna för en aktivitet. Och som du redan vet så kommer framstegen sällan över en natt!

Individuellt vad som passa dig

Behovet av kosttillskott är individuellt och beror på faktorer som ålder, kön, livsstil samt hur hårt och ofta du tränar. De flesta kan uppleva positiva effekter av mineral- och vitamintillskott, där vissa hjälper till att minska trötthet och utmattning medan andra kan motverka de skador som uppstår på musklerna vid hårdare träning. B-vitaminerna bidrar till exempel till normal energiomsättning och att minska trötthet och utmattning. Vitamin C och E är antioxidanter och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar dessutom till att bibehålla immunsystemets normala funktion, även under och efter intensiv fysisk träning. Detta gäller dock endast vid ett dagligt intag av 200 mg utöver det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C. Vitamin D, kalcium och kalium bidrar till en normal muskelfunktion, vilket både vardagsmotionären och elitidrottaren har nytta av.