Att aktivera kroppen dagligen är en viktig pusselbit i att bygga god allmänhälsa. Och här har styrketräning visat sig vara en av de bästa träningsutövningar du kan göra.

Vitaboost vid träning

Vitaboost innehåller: ginseng som bidrar till normal mental och kognitiv aktivitet, motverkar trötthet och upprätthåller fysisk förmåga samt främjar vitalitet; vitamin D som bidrar till immunsystemets normala funktion; kalcium och magnesium som bibehåller en normal muskelfunktion och benbyggnad; antioxidanterna C- och E-vitamin som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Vitaboost innehåller även Q10 – ett vitaminliknande ämne som finns i våra cellers energikälla, mitokondrierna.

Det finns gott om anledningar att styrketräna. Bland annat kan det minska skaderisken som finns kring många vardagsaktiviteter – som att gå i trappor, lyfta tunga matkassar, långa hundpromenader eller påta i trädgården. Här är en lista med några av de positiva effekterna av att styrketräna.

Hjärtat

Konditionsträning har länge ansetts som den bästa träningsformen för hjärtat men nya studier visar att både löpning och styrketräning gav positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa, där styrketräning vann i längden som mest effektivt för att minska riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom.

Sänker blodtrycket

Enligt studier stiger ofta blodtrycket under själva styrketräningspasset. Efter ett pass kan sedan blodtrycket ligga lägre i upp till 24 timmar. För äldre rekommenderas ofta lättare vikter med fler repetitioner, för att undvika det höjda blodtrycket under träningen, men ändå få de positiva effekterna på blodtrycket på längre sikt.

Minskar risken för benskörhet

Benskörhet kan vara ärftligt men även bero på levnadsvanor som rökning och alkoholintag eller om du rör dig alldeles för lite och sällan. Forskning visar att tyngdlyftning ökar bentätheten, vilket minskar risken för benbrott och benskörhet.

Skyddar mot diabetes typ 2

Genom att styrketräna kan man öka insulinkänsligheten och ge långsiktig blodsockerkontroll. Framförallt personer över 45 år som styrketränar regelbundet löper mindre risk att drabbas av diabetes typ 2, eller åldersdiabetes.

Motverkar åldrandets effekter

Från 40 års ålder förlorar vi cirka en tiondel av vår muskelmassa vart tionde år. Äldre uppmanas därför att träna styrka tre gånger i veckan, för att motverka att musklerna bryts ner och att man tappar kroppens styrka och ork.

Piggare och gladare

Fysisk aktivitet, speciellt vid hård träning triggar endorfiner. När de binder till sina receptorer i hjärnan förändras också nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin vilket ger en känsla av lycka och styrka. Forskning har även visat att muskelstärkande träning kan minska depressiva symptom i samma grad som antidepressiva läkemedel och terapi.

Bränner fett

Konditionsträning som löpning eller spinning bränner förvisso under själva träningspasset men i vila är det muskler som bränner fett, och ju mer muskler du har desto mer bränner du.

Stark i hela kroppen

Hälsoeffekterna med styrketräning är således många. Förutom att du håller din kropp i trim rent muskelmässigt och kanske är nöjdare med ditt utseende när några kilon försvunnit, fått en bättre hållning eller du anar en ny muskel på din arm, så har det även andra fördelar. Du får en starkare bål och kan skydda dig mot ryggproblem, axel- och nacksmärtor, stärka dina ben och leder. En stark kropp orkar mer i längden helt enkelt. Så kom ingång med styrketräningen, hemma eller på gymmet redan idag!